top of page
  • Yazarın fotoğrafıdahili4

Sera Sistemlerine Kısa Bir Bakış

Güncelleme tarihi: 4 Kas 2022


Sera Nedir?

Sera nedir? sorusunun en basit yanıtı, aslında iklim koşullarını yetiştirmek istediğiniz bitkiye göre ayarlamaktır. Çünkü bitkiler uygun koşullar sağlandığında büyüyüp gelişim gösterebilmektedir. Özellikle kışın, yaz sebzelerini yetiştirmek istersek bu ancak sera sistemleri ile mümkün olacaktır. Bu sayede gıda sektöründe pek çok farklı sera çeşidi de kullanılabilir. Ayrıca kışın, sebze ve meyve açısından sıkıntı yaşanmasının da önüne geçmektedir. Kısacası sera, bitkilerin yetişmesine uygun şartların sağlanması amacı ile çevre şartları kontrol edilebilen veya düzenlenebilen cam, plastik, fiberglas gibi ışığı geçiren materyallerle örtülü yapılara verilen isimdir.


Kayıtlara göre 1545 yılında, Padova'da ilk botanik bahçesinin açılmasından hemen sonra Daniel Barbaro, ilk serayı yapmıştır. Yapıda taş ve tuğla kullanıldı, pencere ise yoktu. Mangalla ısıtılıyordu. Bazı hassas bitkiler, kışın bu seraya alınıyor, baharla birlikte yeniden yerlerine dikiliyorlardı. Tarihte bilinen ilk seranın bu olduğu bilinmektedir.


Pek çok sebzenin, meyvenin ve çiçeğin yetiştirilmesine olanak tanıyan sera, bitkilerinizi muamele ettiğiniz sıcaklık ve nemi kontrol ederek kendi mikro ikliminizi oluşturmanıza imkân tanımaktadır. Tüm yıl boyunca sebze yetiştirmek, egzotik bitkiler yetiştirmek veya mevsimin çok erken saatlerinde fide yetiştirmek isterseniz, seranız ihtiyacınız olan uyarlanabilir yetiştirme ortamını sizlere kolaylıkla sağlayacaktır.


İlerleyen teknolojik gelişmelere ayak uyduran sera sistemleri başlıca verimlilik, bakım ve sulama gibi konularda çiftçilerin hayatlarını kolaylaştırmaktadır. Bu doğrultuda Pontula ürünü sera kontrol ve sulama sistemi ile siz çiftçilerimizin yanındayız.


Sera Çeşitleri

Sera çeşitleri genel yapı ve boyut itibari ile iki büyük gruba ayrılabilir. Bunlardan bir tanesi çatısız seralardır. Genellikle çatısı olmayan seralar, eğimi fazla olan toprak alanlara kurulmaktadır. Çatısının olmaması sayesinde eğimli arazilerde herhangi bir yıkılma veya güneş ışınlarını alamama gibi bir sorun yaşanmamaktadır. Bu seralar toprağa sabitlenen iki duvar arasına kurulur.

Diğer çeşit sera da tek çatı sera çeşididir. Tek çatılı sera genellikle yüzey alanı az ve arazisi düz olan toprak alanlara kurulmaktadır. Tek çatı, bitkilerin sera etkisini almasına yardımcı olur ve verimli filizler yetiştirilmesi için idealdir. Son çeşit sera ise çok katlı seralardır. Bu sera hem düz hem de geniş bir toprak alana sahip bölgelere rahatlıkla kurulabilmektedir. Çatı tiplerine göre olabildiği gibi seraların boyutları da birbirinden farklı olarak seçilebilmekledir.

Sera çeşitleri boyutlarına göre sıralandığında ilk olarak alçak çatılı seralardan bahsedilebilir. Alçak çatı yapısına sahip seralar rüzgâr alan ve genellikle soğuk bir havanın hâkim olduğu bölgelerde tercih edilmektedir. Bu seralarda kolaylıkla kısa boya sahip bitkiler yetiştirilmektedir. Sera çeşitleri içerisinde boyutlarına göre bir diğer çeşit yüksek çatılı seralardır. Yüksek çatıya sahip seralarda büyük boyutlu bitkiler yetiştirilir. Genellikle de sıcak bölgelerde tercih edilen bir sera çeşididir.


Sera Otomasyon Sistemleri

Sera otomasyon sistemleri, sera içinde kurulu teknik kurulumların eylemlerini otomatikleştirmek için oluşturulan yazılımı ifade eder. Sera otomasyonu, ekinlerinizin verimini tehlikeye atabilecek dış etkenlere karşı reaktif çözüm sunabilen, ekinleriniz için uygun bir ortam oluşturmanıza olanak tanımaktadır. Sera otomasyon sistemleri sayesinde en optimum koşulları sağlamak daha kolay olacaktır. Mahsul tipi, kalite, verim ve yerel hava istasyonu parametrelerine göre ayarlanabilen bir program ayarlayarak daha doğru bir sulama sistemi kurmak mümkündür. Bitkilerinizi ve dolayısıyla veriminizi etkileyebilecek tüm değişkenleri manuel olarak kontrol etmek zorunda olmanın sınırlamaları nedeniyle, sera otomasyon sistemleri, günümüzde daha çok tercih edilmektedir. Sera otomasyon sistemleri, bitkileri izlemeyi ve gübreleme oranlarını, aydınlatmayı, suyu, sıcaklığı ve havayı optimum seviyeye ayarlamayı mümkün kılar. Bitkiler tüm doğru koşulları aldığında ve doğru tedavi edildiğinde, yüksek verim garanti edilir.

Sera çeşidine, büyüklüğüne ve yapısına göre; iyi bir sistem aşağıdaki gibi faktörleri yönetmektedir,

· Havalandırma

· Isıtma

· Soğutma

· Aydınlatma

· Sıcaklık

· CO2

· Sulama

· Çatı

Bu parametrelerin çoğu, sera için gerekli olan koşullara göre ayarlanarak ideal koşullar otomatik olarak sağlanabilmektedir. Sera otomasyon yazılım programları, farklı bölgelerdeki su ve havanın ısıtılmasını ve soğutulmasını kontrol edebilir. CO2 sistemlerinin yanı sıra gündüz ve gece sıcaklık ve nem seviyelerini kontrol edebilirsiniz. Bu sayede ekinleriniz verimli büyümenin yanı sıra tasarruf da sağlanmış olacaktır.






11 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page